Stal nierdzewna zawsze była bardzo odpowiedzialnym wyborem w stosunku do patelni z powłoką nieprzywierającą ze względu na jej wszechstronność i aspekt zdrowotny. Powierzchnie ze stali nierdzewnej są bardzo trwałe i łatwe w utrzymaniu. Jej powierzchnia jest niereaktywna i może być używana pod wysokim płomieniem do grillowania mięsa. Jest idealna do każdego rodzaju gotowania – może to być kurczak curry lub stek! Co ciekawe, od szefów kuchni z gwiazdkami Michelin po przydrożne budki z jedzeniem, większość profesjonalistów woli gotować na patelni ze stali nierdzewnej. Produkty ze stali nierdzewnej są w 100% wolne od pozostałości i PFOA. Powszechnie wiadomo jednak, że patelnie z powłoką nieprzywierającą najlepiej nadają się do przygotowywania delikatnych potraw, takich jak jajka, naleśniki itp. Patelnie z powłoką nieprzywierającą oszczędzają dużo oleju, dzięki czemu są uważane za korzystne dla utraty wagi.
Przejdźmy do dogłębnego zrozumienia tego sporu, który wydaje się mieć wielu konsumentów.
Wszystko o patelni ze stali nierdzewnej
- Są bardzo trwałe, o czym wie wiele osób. Produkty ze stali nierdzewnej są zwykle znane jako jednorazowa inwestycja. Nie łapią łatwo zadrapań ani wgnieceń i zachowują swój połysk przez długi czas.
- Stal nierdzewna jest niereaktywna, więc nie reaguje z niczym kwaśnym lub zasadowym, zapewniając neutralne doznania kulinarne.
- Patelnie te są bezpieczne w użyciu na wysokich temperaturach. Może to być smażenie w głębokim tłuszczu, wrzucanie do woka, obsmażanie, przyrumienianie lub odtłuszczanie – wszystko to można zrobić na jednej patelni. Dzięki wysokiej jakości patelni do smażenia, karmelizowanie jest bezproblemowe, ponieważ są one łatwe do czyszczenia. Kup patelnię do smażenia online z konstrukcją ułatwiającą nalewanie, aby gotować bez bałaganu. Upewnij się, że masz patelnię online, która jest kompatybilna z płytą indukcyjną, a także nadaje się do mycia w zmywarce (jeśli używasz zmywarki).
- Cena patelni ze stali nierdzewnej może być nieco wyższa niż patelni nieprzywierających, ale w dłuższej perspektywie ta pierwsza przewyższa tę drugą o milion mil.
- Oprócz tego, że stal nierdzewna jest najbezpieczniejszym metalowym naczyniem do gotowania, pozostałe dwie bezpieczne alternatywy to naczynia ceramiczne, szklane i żeliwne.
- Naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej są znane ze swojego eleganckiego i eleganckiego wyglądu. Nadają one estetyczny wygląd, który jest w pewnym sensie bardzo organiczny. Dostępne są w kilku teksturach i wykończeniach, takich jak szczotkowane, polerowane i matowe – które doskonale pasują do wystroju kuchni.
- Możesz również wygrawerować swoje imię na naczyniach ze stali nierdzewnej, takich jak Stahl.
- Idealnie, patelnie te wykonane są z trzech warstw. Pierwsza z nich to stal chirurgiczna zapewniająca bezpieczeństwo i higienę. Druga z rdzenia przewodzącego ciepło, który zapewnia równomierne nagrzewanie. Trzecia z magnetycznej stali nierdzewnej, która jest przyjazna dla płyt kuchennych i indukcyjnych.
Wszystko o patelniach nieprzywierających
- Cóż, na poziomie powierzchni są one niezwykle wygodne. Jednak w dłuższej perspektywie codzienne użytkowanie może być szkodliwe.
- Obecność PFOA w powłoce nieprzywierającej jest rakotwórcza.
- Mówiąc więcej o wygodzie, są one najlepsze do pieczenia na patelni, przepisów bez oleju i innych zdrowych potraw.
- Patelnie te są bardzo łatwe w czyszczeniu i nie powodują bałaganu w kuchni.
- Nawet wycieki oleju są bardzo minimalne w przypadku patelni nieprzywierających. Są najlepsze dla użytkowników, którzy boją się smażyć ryby na patelniach z powodu wycieków oleju.
- Są przyjazne dla indukcji i produktów mlecznych lub glutenowych, takich jak ser lub skrobia kukurydziana. nie przywierają do powierzchni.
- Metalowe łyżki i szpatułki są niekompatybilne z większością patelni z powłoką nieprzywierającą, wymagają drewnianych chochli, łyżek i szpatułek do mieszania, miksowania itp.
Istnieje jednak pośrednie wyjście z tej sytuacji. Patelnia Artisan Hybrid firmy Stahl łączy w sobie stal nierdzewną i powłokę nieprzywierającą, dzięki czemu można bez obaw używać metalowych łyżek.